CohesionArt - AFAP
Xarxa de Treball Comunitari per a la integració en la diversitat de Sant Feliu de Llobregat
👉COHESIONART és una organització no governamental sense ànim de lucre amb seu a Espanya que té com a objectiu principal promoure la cohesió social a través de projectes d’innovació social.
A Sant Feliu COHESIONART junt amb l’AFAP, construeixen una “Xarxa de Treball Comunitari per a la integració en la diversitat de Sant Feliu de Llobregat” que va realitzant diversos tipus de projectes des de fa anys. El context actual social i econòmic està produint respostes ciutadanes de culpabilització i rebuig a les persones immigrades, especialment si són d’origen extracomunitari, que potencialment perjudiquen la convivència a les ciutats, sobretot si aquestes tenen una proporció significativa de població estrangera. Aquesta Xarxa pretén unir esforços de diverses entitats que puguin treballar en aquest àmbit o d'altres que puguin estar interessades per tal d'afavorir la participació i la incorporació d'aquestes persones, sovint en situació vulnerable i exclusió social, a la vida social i econòmica de la ciutat com a ciutadans i ciutadanes plenes.
Paral·lelament, també persegueix afavorir la convivència amb aquesta integració, però també amb la realització d'accions de trobada cultural que afavoreixin el coneixement de les cultures diverses que es troben a Sant Feliu, així com una visibilització positiva d'aquestes per part de la ciutadania que podríem considerar més arrelada i finalment un intercanvi enriquidor tant en l'àmbit individual com col·lectiu de la ciutadania.
OBJECTIUS
Els objectius principals són:
- Promoció i enfortiment de la Xarxa de Treball Comunitari per a la integració en la diversitat de Sant Feliu de Llobregat.
- Realitzar accions que, a partir de la realitat que a Sant Feliu han de conviure persones amb diversitat cultural i d’origen amb una proporció significativa respecte de la població global, permetin contrarestar la xenofòbia pujant actual, treballant amb perspectiva de gènere. I presentant aquesta diversitat cultural com una oportunitat d’enriquiment de la vida individual i col·lectiva. Tot plegat persegueix l’objectiu d'afavorir la convivència i la cohesió social.
Objectius secundaris.
- Donar a conèixer les cultures diverses que conviuen amb la ciutat des d’una visibilitat positiva.
- Afavorir l’autonomia personal per facilitar la participació i la incorporació del públic objectiu en la vida socioeconòmica de la ciutat, donant suport a millorar la capacitat de comunicació i socialització de persones que es poden trobar en risc d’exclusió, aplicant una perspectiva de gènere.
- Realitzar accions públiques de sensibilització per afavorir un entorn més integrador i empàtic amb la realitat social actual.
- Afavorir la convivència, mitjançant la trobada cultural positiva i la visibilitat positiva de les diverses cultures que es troben a la ciutat.
- Fomentar la sensibilització positiva de la ciutadania envers la diversitat cultural en el sentit de mostrar-ho com una oportunitat d'enriquiment personal i col·lectiu, així com per fomentar el voluntariat.
- Iniciar la compilació d’un “catàleg” d’activitats fet a partir de les aportacions que vulguin fer les diverses entitats que hi col·laborin al projecte, o altres de la ciutat, per oferir-les com a recursos útils i accessibles, per incorporar-se a la vida social, cultural i econòmica de la ciutat de les persones objectes del projecte.
PROJECTES
- Consolidar mecanismes de treball col·laboratiu entre les entitats que formin part de la Xarxa de Treball Comunitari i amb altres entitats que eventualment puguin aportar en algun projecte o acció concret.
- Realització d’un procés de IAP (Investigació Acció Participativa) per definir el més específicament possible els mecanismes de col·laboració i el com compartir recursos tant humans com materials per a la realització de projectes comuns.
- Tallers específics destinats a la formació de voluntariat i capacitació específica en aquests àmbits a les persones que s’incorporin al projecte com a recursos humans professionals que sèrie preferentment de Sant Feliu i amb la participació de persones d’origen divers.
- Activitats als barris de Sant Feliu on es pot detectar més proporció de públic objectiu per tal d’invitar-los a participar de l’oferta d’activitats que té el projecte així com, al mateix temps, activitats per facilitar la trobada cultural i afavorir la cohesió social. Aquestes activitats es desenvoluparan a partir d’elements culturals fàcilment compartibles i en clau lúdica, acompanyant continguts i missatges sobre els valors com el respecte, la solidaritat, l’empatia i altres que afavoreixin la convivència. (Es preveu una al quadrimestre).
- Activitats en espais i centres específics en els quals es consideri oportú realitzar accions en el sentit dels objectius del projecte i que també puguin complementar alguna oferta que afavoreixi l’empoderament de les persones beneficiàries i la seva autonomia personal (com podria ser l’Escola de persones adultes i altres centres educatius o d’ús públic).
- Tallers i activitats específiques per afavorir l’autonomia personal de les persones que són públics objectiu, mitjançant l’adquisició de recursos i habilitats de tipus sociolingüístic i altres que facilitin la seva incorporació a la vida social de la ciutat i al món laboral. Aquests tallers tindrien una programació periòdica, amb diferents formats i extensió, al llarg del desenvolupament del projecte.
- Dissenyar i activar espais d’acompanyament, que pot ser individual si és precís, i de trobada amb persones voluntàries que vulguin participar en el projecte rebent prèviament informació i orientació per a la realització de la tasca.
- Activitats que puguin incorporar com a protagonistes (com a monitors/es, dinamitzadors/es, compartir experiències...) a persones d’origen divers que facilitin una visibilitat positiva d’aquestes persones.
- Realitzar una campanya ciutadana d’ampli abast per contrarestar els efectes de la xenofòbia pujant en l'actualitat, aplicant una perspectiva de gènere. Les activitats d’aquesta campanya pretenen emmarcar-se en el moviment de l’Activisme i l’Art social per tenir un impacte més eficaç.
- Mostra de músiques del món com a cloenda de les activitats del projecte i trobada de totes les persones participants, i la població en general. Una l’any 2024 i altra l’any 2025.
PRESSUPOST
El pressupost destinat a aquest projecte són 17.460,00 € euros.
XARXES